V. Országos Érszűkület Nap 2018

Az Érszűkület Nap időpontja: 2018. március 22.  (csütörtök) 11-17 óra között
Helyszín: 5D Cinema és az Orex üzlet között


Általános célok
A magyarországi Érszűkület Nap az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés magyarországi eseményeként a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szervezésében valósul meg. Ez a betegség sokáig tünetmentes lehet, miközben az érszűkületes betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal.

A perifériás verőérbetegség, közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, amikor az érelváltozás elsősorban az alsó végtag verőereiben lép fel. Felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes maradhat. A romló alsó végtagi keringés leggyakoribb, már érezhető tünete a járáskor a vádliban vagy a combban fellépő görcs, fáradtság- vagy nehézségérzet, fájdalom, ami pihenéskor rövid idő alatt megszűnik. Ezen tünetek észlelésekor azonban az erek károsodása már jelentős.

Az érszűkület gyakorisága világszerte nő, egy nemzetközi felmérés szerint az előfordulás a fejlett és fejlődő országokban egyaránt több mint 20 százalékkal nőtt 2000 és 2010 között. Magyarországon az érszűkület a becslések szerint mintegy 400 ezer embert érint, gyakorisága 50 éves kor felett jelentősen nő, 65 év felett eléri a 20 százalékot. Fokozottan veszélyeztetettek: akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magsavérnyomás-betegségben szenvednek, illetve, mint a legtöbb szív- és érrendszeri betegségnél, itt is nagyobb a baj kialakulásának esélye, ha a családban előfordult érbetegség. Az érszűkület több szempontból is veszélyes. A láb vérellátásának romlása akadályozhatja mindennapi tevékenységünket, jelentősen rontja az életminőséget, késői felismerése pedig akár a végtag amputációjához is vezethet. A műtéti és katéteres technika fejlődése ellenére a végtag-amputációk száma Magyarországon nem csökkent

Mindemellett a legújabb kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy az érszűkületes beteg számára sokszor nem az alsó végtag érbetegsége, hanem a gyakran egyidejűleg már meglévő, de még tünetmentes egyéb érkárosodás (pl. koszorúsér- vagy agyérbetegség) jelenti a legnagyobb veszélyt. A nemzetközi statisztikák szerint normál, tünetmentes társaikhoz hasonlítva, az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére. Nem véletlen, hogy a perifériás érbetegségben szenvedők halálozása kiemelkedően magas, felismerés és kezelés nélkül 5 év alatt elérheti a 30 százalékot, vagyis a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal. Egy olyan országban, ahol az összes halálozás több mint feléért szív- és érrendszeri megbetegedések felelősek, nem lehet eléggé hangsúlyozni a perifériás verőérbetegség előrejelző funkciójának fontosságát.

Egy további fontos szempont, hogy az érelmeszesedés megállapítása általában csak beavatkozással járó (ún. invazív) diagnosztikus eljárásokkal megoldható, ami alól a végtag artériák képzik az egyik kivételt. A végtagokban lévő érterületeken már tünetmentes állapotban is lehetőség van egy egyszerű és olcsó módszerrel az érbetegség megállapítására. A diagnózis alapja az ún. „boka/kar index mérés”, ami egy egyszerű, fájdalommentes, beavatkozással nem járó műszeres vizsgálat. Ennek során vérnyomásmérő és ultrahangos Doppler- mérőfej (ezen keresztül hallható a vér lüktetése, ami pontosabb mérést tesz lehetővé) segítségével megmérik a vérnyomást mindkét felkaron, valamint a lábakon a boka magasságában. E kapott értékeket elosztják egymással (boka/kar) és ez adja az index pontos értékét. Amennyiben az alsó végtagon mért vérnyomás alacsonyabb, az érszűkület diagnosztizálható.

E felsorolt szempontokat figyelembe véve döntött úgy a VAS (Vascular Independent Research and Education European Organisation), hogy kezdeményezi egy Európai Érszűkület Nap megtartását.A kampány gyakorlati megvalósítását a kezdeményezéshez csatlakozó különféle nemzeti szervezetek végzik, így Magyarországon a kezdeményezés eseményei a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szervezésében valósulnak meg.

érszűkület